Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica ξεκινάει τη λειτουργία του

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του «Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica» (Smart Attica EDIH) με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αττικής σε πρώτη φάση, και της υπόλοιπης Ελλάδας στη συνέχεια, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής αλυσίδας και της Κινητικότητας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού.

Το Smart Attica, σε σύμπνοια με το πανευρωπαϊκό δίκτυο των European Digital Innovation Hubs, έχει σκοπό να υποστηρίξει Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, παρέχοντας υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του κόμβου στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, τις εφαρμογές Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Smart Attica EDIH, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», παρέστησαν ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δήμου Αθηναίων κ. Νικόλαος Βαφειάδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για την χώρα η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, της πολιτείας και της κοινωνίας, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Γεώργιος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δήλωσε: Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το Smart Attica και θα υποστηρίξουμε με απόλυτη προτεραιότητα τη λειτουργία του, ώστε να μπορούν άμεσα να καταγραφούν αποτελέσματα και θετικές επιπτώσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ελληνικών Επιχειρήσεων με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου, διαδικτύου των αντικειμένων και τηλεπικοινωνιών 5G. Το “έξυπνο” campus του Δημόκριτου θα είναι πλέον προσβάσιμο τόσο από ερευνητικές ομάδες από τους ελληνικούς ερευνητικούς οργανισμούς όσο και από επιχειρήσεις.

Ο κ. Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και συντονιστής του Smart Attica EDIH, δήλωσε: Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει και να υποστηρίξει, μέσω ενός μακροχρόνιου προγράμματος χρηματοδότησης, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (European Digital Innovation HubsEDIHs) στα πλαίσια του προγράμματος Digital Europe, είναι καταλυτική για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής.

Ήδη από το 2019 ιδρύσαμε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» τον κόμβο ψηφιακής καινοτομίας ahedd. Η μεγάλη επιτυχία του ahedd αποτέλεσε και το κίνητρο για το συντονισμό της πρότασης δημιουργίας του ευρωπαϊκού κόμβου Smart Attica. Η επιτυχής αξιολόγηση της πρότασης αυτής τόσο στο εθνικό όσο και στο ευρωπαϊκό σκέλος οδήγησε στο έργο Smart Attica EDIH που συντονίζεται από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023. Στο Smart Attica συμμετέχει το μεγαλύτερο τμήμα της ερευνητικής και ακαδημαϊκής αριστείας της Αττικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μεγάλων Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΠΙΣΕΥ, Ε.Κ. «Αθηνά»). Τον ισχυρό αυτό πυρήνα υποστηρίζουν φορείς από το χώρο της καινοτομίας (ΕΚΤ, Αρχιμήδης-ΕΚΠΑ, Foundation), των υπολογιστικών υποδομών (ΕΔΥΤΕ) και του πολιτισμού (Ίδρυμα Ωνάση). Εταίροι καταλύτες του Smart Attica για την οικονομική υποστήριξη και τη διάχυση των λύσεων που θα υλοποιήσουμε είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, το Unifund, ο ΣΕΒ, το Υπερταμείο, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος της Αθήνας.

O Κόμβος πρόκειται να συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς της χώρας καθώς και με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας. Στην εναρκτήρια εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, οι Associate partners του κόμβου, δηλαδή εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων, με τους οποίους το έργο έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας, οι οποίοι μέχρι στιγμής, είναι οι (με αλφαβητική σειρά): AI Catalyst, Αναβάθμιση, Αρχειοθήκη, cognitiv+, 8bells, EYZHN, FEAC Engineering, Future Intelligence, Fuelics, Hewlett Packard Enterprise, Linked Business, m-hospitality, Motor Oil, Νομική Βιβλιοθήκη, PlanBe, SciFY, ΣΕΚΕΕ, Vodafone. Με αυτόν τον τρόπο, υπήρξε η δυνατότητα γνωριμίας και δικτύωσης μεταξύ των εταίρων του κόμβου και των συνεργαζόμενων φορέων και τέθηκαν οι βάσεις για την έναρξη της συνεργασίας τους.

Οι εταίροι του Smart Attica EDIH είναι: το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, το Found.ation, το Ερευνητικό κέντρο “Αθηνά”, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, το Υπερταμείο, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η  Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και το Uni.Fund Venture Capital Management Company.

Ο κόμβος Smart Attica έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 135 ακόμη κόμβους, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027».

The project is co-funded by the European Union under grant agreement No 101083565. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the EuropeanCommission. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

@2023 Smart Attica EDIH